گذری بر تاریخچه نظم آباد

ساخت وبلاگ

در صحبتی  که  چندی پیش با دوست  بزرگوارم آقای احمد فتحی داشتم .، پی به اطلاعات بسیار  و جالب  ایشان  در زمینه  تاریخچه و پیشینه  روستای نظم  آباد  بردم . چه خوب می شد  اطلاعات و تحقیقات خود را برای ماندگار شدن مکتوب می کردند .
در سخنان ایشان نکته ای بود مبنی بر اینکه ساکنان روستا چندین سال قبل ترک زبان بوده اند  . این موجب شد تا مقداری در این زمینه جستجو کنم . در تایید سخن ایشان  مطالب ذیل تقدیم می گردد .
اولین مورد که ممکن است قدمت روستای به دوره سلجوقیان  و یا قدیم تر برسد واژه  نقد علی بگ که اسم منطقه ای در روستا  . و نیز فضلعلی بَگ . که نام رشته قناتی قدیمی بود که تقریبا از داخل روستا شروع می شد و مظهر  آن حدود محل فعلی کارخانه ماشین سازی بوده که چاهای آن در منطقه باغ نو و باغ  صفا را بیاد دارم چا هایی بسیار عمیق که شاید هنوز برخی از آنها بجا مانده باشد . چنانچه از سالمندان شنیده ام فضلعلی بَگ و نقد علی بَگ  دو برادر بوده که روستای نظم آباد  متعلق به آنان بوده است .
( بگ ) یا  ( بیگ)  وام واژه ای از زبان ترکی است  که وارد فارسی شده  از زمان سلجوقیان ( قرن پنجم و ششم ه ق ) باب شده به معنی صاحب ، ارباب  است ،که بعدا لقب شاهزاده ها نیز شد . کهن ترین سند که این واژه استفاده شده مربوط به قرن هفتم میلادی است ، البته در دوره صفویان نیز استفاده می شد . این ثابت می کند که ساکنان این روستا ترک زبان بوده و قدمت زیادی داشته .
مطلب دیگر
در رابطه با این موضوع یاد خاطره ای از پدرم افتادم که از پدر بزرگش یعنی سید عبدالله که حدود هشتاد و پنج سال پیش فوت نموده  و عمری طولانی بالای صد سال داشته  .  نقل می کرد :   بابا سید عبدالله  در سال قحطی بزرگ . که احتمالا قحطی سال ۱۲۵۰ یعنی حدود صد و پنجاه سال پیش بوده . برای یافتن کار و نیز خرید و یافتن مواد خوراکی به روستاهای شرا می رود . (  اجداد ما از روستای چنگزین به نظم  آباد مهاجرت کرده اند )  چون فاصله دور بوده شب مجبور به ماندن در روستا می شود .   در خانه ای  بیتوته کرده بوده  که همگی ترک زبان بوده اند . او متوجه می شود که صاحبان خانه به زبان ترکی با هم می گویند . اوقلان چاق پلاق دِ. آنان  نمی دانسته اند که بابا سید عبدالله ترکی می داند.  در نتیجه بابا سید عبدالله متوجه می شود  آنان قصد دارند او را بکشند و بخورند . تا موقعیت را مناسب می بیند فرار می کند و به تون حمام پناه می برد  . آنجا با سیخ حمام از خود دفاع می کند تا صبح . وقتی هوا روشن می شود  می بیند در تون حمام استخوانهای تازه آدم ریخته  از آنجا  فرار می کند . این نشان می دهد در آن زمان یعنی حدود صد و پنجاه سال پیش . زبان ترکی در روستا رایج بوده .
البته موارد دیگری از جمله نام گذاری  بعضی مناطق روستا که اسم ترکی دارند مانند قودرسی  هم این مطلب را اثبات می کند . البته برخی آثار قدمت روستا را به زمانهای بسیار دور می رساند که لازم است تحقیقات بیشتری صورت گیرد .
ارسالی ازسید علی الحسینی

روستاي نظم آباد اراك...
ما را در سایت روستاي نظم آباد اراك دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : anazmabad8 بازدید : 359 تاريخ : شنبه 13 ارديبهشت 1399 ساعت: 12:26